2012-09-25 12:23Pressmeddelande

Smarteyes är Årets blommande företag – tar emot Majblommans utmärkelse från H.M. Drottning Silvia

null

Onsdagen den 26 september 2012 får Smarteyes ta emot Majblommans utmärkelse Årets blommande företag. Drottning Silvia kommer att dela ut priset under Majblommans diplomceremoni på Kungliga slottet. Smarteyes arbete med att dela ut gratis glasögon till alla barn som har synfel och som är mellan 0 och 8 år har gjort att Majblomman nu utser Smarteyes till Årets blommande företag.

– Vi är naturligtvis oerhört stolta över att få den här utmärkelsen men också över att vi sedan projektet startade har delat ut flera tusen par glasögon till barn. När Majblomman berättade för oss om hur situationen såg ut för många familjer ville vi hjälpa på det sätt som vi kunde och startade då projektet Ögonstenen där alla barn mellan 0-8 år med synfel kan komma till oss och få gratis glasögon. Det är orimligt att barn ska behöva lida till dess att politikerna tar den här frågan på allvar, säger Fredrik Wistrand, vd på Smarteyes.

Smarteyes har sedan projektet Ögonstenen startat delat ut tusentals glasögon till barn. Bakgrunden till att Smarteyes tilldelas Majblommans utmärkelse Årets blommande företag: 
Under flera års tid har Majblomman arbetat för att uppmärksamma problemet med barn som inte får glasögon då deras föräldrar inte har råd. En sifo-undersökning gjord i våras visade att fler än 10 500 barn har fått vänta i ett år eller mer på att få de glasögon de behöver. Ytterligare minst 16 000 barn har väntat från tre månader upp till ett år. Att vara utan glasögon kan få stora konsekvenser. För mindre barn kan det i värsta fall leda till permanent nedsatt syn eller till och med blindhet. Äldre barn kan få svårt att hänga med i skolan och på fritiden. Det här reagerade Smarteyes kraftigt på.

– Smarteyes har visat lyhördhet och lösningsorientering inför ett omfattande problem, säger Lena Holm, generalsekreterare för Majblommans Riksförbund. Det vill vi lyfta fram med den här utmärkelsen. Tack vare samarbetet med Smarteyes kan vi hjälpa fler än tidigare. 

Majblommans rapport om glasögon till barn finns att läsa på www.majblomman.se.

Läs mer om Smarteyes projekt Ögonstenen: www.smarteyes.se/om-smarteyes/ogonstenen 

För ytterligare information kontakta:
Fredrik Wistrand, vd Smarteyes, tfn 0707-232727 fredrik.wistrand@smarteyes.se
Bilder för fri publicering, Anders Ekhammar, tfn 0707-462579, e-post anders.ekhammar@perspective.se

www.smarteyes.se

Smarteyes startade i april 2007 och är ett svenskt privatägt optikföretag. Huvudägare är Rune Andersson med familj via bolaget Mellby Gård AB, övriga ägare är vd och styrelse. Smarteyes affärsidé är att sälja kvalitetsglasögon med hög modegrad till fast lågt pris, utan tillägg. Smarteyes finns i de flesta större svenska städer från Malmö i söder till Luleå i norr och har en snabb expanderingstakt. Sedan 2010 finns Smarteyes även i Tyskland. Med sju butiker i dagsläget räknar man med samma expansionstakt som i Sverige. Smarteyes hade under 2010/2011 en omsättning på 186 miljoner kronor.
Om Smarteyes

Smarteyes är en av Sveriges snabbast växande optikerkedjor – sedan starten 2007 har vi vuxit från 0 till 64 butiker (November 2017), från Malmö i söder till Boden i norr. Vi har även öppnat upp flera butiker i Tyskland och Danmark och vår expansion fortsätter. Ständig förnyelse är typiskt Smarteyes, och det ska alltid vara kul och inspirerande att handla hos oss. Smarteyes är en idé om att alltid vara den bästa optikern för våra kunder, och att uppnå detta genom att alltid vara nytänkande, alltid ligga steget före konkurrenterna och att alltid tillverka och distribuera på det smartaste sättet.