2010-12-08 10:00Pressmeddelande

Ett starkt år i Sverige och nu står Europa på tur Smarteyes öppnar i Tyskland

null

Optikkedjan Smarteyes expanderar och öppnar nu i Tyskland. De tre första butikerna ligger i Stuttgart, Trier respektive Regensburg och ytterligare tre butiker beräknas öppna inom kort. Smarteyes, som nyligen redovisade en vinst på nästan 10 miljoner kronor, har som mål att etablera sig i flera länder i Europa under de kommande åren. Huvudägare i bolaget är Rune Andersson med familj via Mellbygård AB, som har stor erfarenhet av företagande i Europa.

– Ända från starten har vi byggt Smarteyes med målsättningen att bli stora. Vi har gjort omfattande undersökningar av internationella marknader för att se i vilka länder som vi ska öppna. Tyskland passar bra som ett första steg eftersom det är en stor marknad som är relativt lik Sverige. Dessutom har man ingen optikkedja som erbjuder samma koncept som vi, säger Fredrik Wistrand, vd på Smarteyes.

Under 2011 beräknar Smarteyes att öppna 10-15 butiker vara av ett flertal i Tyskland. Först ut är tre butiker i Stuttgart, Trier respektive Regensburg.
– Vi planerar att göra en utvärdering efter första året. Om allt går enligt plan kommer vi sedan att gasa och expandera mer aggressivt i Tyskland under 2012, säger Fredrik.

Smarteyes är idag en av Sveriges snabbast växande butikskedjor, och en av de mest lönsamma. Huvudägare är Rune Andersson med familj via bolaget Mellbygård AB, som har vana vid att bygga starka företag i Sverige och utomlands.

– Med Rune Andersson och Mellbygård i ryggen har vi starka muskler och ser mycket ljust på framtiden. Vi har stora planer, säger Fredrik.

När Smarteyes startade 2007 utmanade man optikbranschen med helt nytt sätt att prissätta glasögon. Smarteyes erbjuder ett tydligt fastpris utan tillägg på alla glasögon i butiken. Bokslutet för 2009/2010 visar en omsättningsökning med 78 procent till, 128,3 miljoner kronor, och en vinst på närmare 10 miljoner kronor. Årets resultat är en ökning med nästan 300 procent från föregående år.

 

För ytterligare information kontakta:

Fredrik Wistrand, vd, tfn. 0707-232727, e-post: fredrik@smarteyes.se
Bilder för fri publicering kontakta Ida Nilsson, tfn 0709-13403, e-post ida.nilsson@perspective.se

www.smarteyes.se

Smarteyes startade i april 2007 och är ett svenskt privatägt optikföretag. Huvudägare är Rune Andersson med familj via deras bolag Mellby Gård AB, övriga ägare är vd och styrelse. Smarteyes affärsidé är att sälja kvalitetsglasögon med hög modegard till fast lågt pris, utan tillägg. Man har 14 optikbutiker och en snabb expanderingstakt, under sommaren 2010 öppnade man sin första butik i Tyskland. Smarteyes hade under 2009/2010 en omsättning på 129 miljoner kronor.


Om Smarteyes

Smarteyes är en av Sveriges snabbast växande optikerkedjor – sedan starten 2007 har vi vuxit från 0 till 64 butiker (November 2017), från Malmö i söder till Boden i norr. Vi har även öppnat upp flera butiker i Tyskland och Danmark och vår expansion fortsätter. Ständig förnyelse är typiskt Smarteyes, och det ska alltid vara kul och inspirerande att handla hos oss. Smarteyes är en idé om att alltid vara den bästa optikern för våra kunder, och att uppnå detta genom att alltid vara nytänkande, alltid ligga steget före konkurrenterna och att alltid tillverka och distribuera på det smartaste sättet.