2015-03-27 15:38Pressmeddelande

Gratis glasögon för alla barns rätt att se

null

I går presenterade regeringen ett förslag som innebär att alla barn och unga mellan 8-19 år ska kunna få ett särskilt glasögonbidrag. Sedan tidigare kan barn upp till 8 år få bidrag. För många familjer med låg inkomst är bidraget dock lång ifrån tillräckligt. Sedan 2012 har optikerkedjan Smarteyes därför erbjudit alla barn upp till 8 år gratis glasögon genom initiativet ”Alla barn har rätt att se”.

- Glasögon är ett oerhört viktigt hjälpmedel och en rättighet som barn faktiskt ska ha, sa vänsterpartiets ekonomiskpolitiska talesperson Ulla Andersson i en intervju med SVT.

Trots att regeringen anser att glasögon är en rättighet får tusentals skolbarn som behöver glasögon avstå från dem helt, på grund av att föräldrarna inte har råd. Det visar kartläggningar från Socialstyrelsen och Majblommans Riksförbund*.

Anders Zanton, Sverigechef på Smarteyes, är positiv till regeringens förslag, men anser att politikerna borde ta ett större ansvar.

- Regeringens nya förslag är en bra början, men vi tycker att barns synfel borde hanteras på samma sätt som fri tandvård och gratis hörselhjälpmedel. Till dess att politikerna tar sitt ansvar fullt ut kommer vi att fortsätta att dela ut gratis glasögon till barn upp till 8 år.

Har hittills delat ut barnglasögon till ett konsumentvärde av 22 miljoner kronor

Sedan starten av ”Alla barn har rätt att se” i mars 2012 har Smarteyes butiker lämnat ut cirka 15 000 par glasögon till barn mellan 0-7 år, till ett belopp av drygt 22 miljoner konor.

I september 2012 tog Smarteyes emot Majblommans utmärkelse ”Årets blommande företag” för sitt samarbete med Majblomman, där de förser organisationen med gratis glasögoncheckar som familjer med barn med synfel kan ansöka om att få. Smarteyes har 58 butiker från norr till söder, samtliga butiker erbjuder gratis glasögon till barn upp till 8 år.

Villkoren för att hämta ut ett par barnglasögon hos Smarteyes:

  • Recept i original från ögonläkare eller ortoptist i de landsting som Smarteyes har butiker.
  • Ett recept för barn ännu ej fyllda 8 år (receptet får ej vara äldre än 6 månader).
  • Max ett par glasögon per år och barn, ett år mellan varje beställningstillfälle.
  • Barnen väljer fritt från de bågar Smarteyes har i butiken.

* Siffran är dels framtagen utifrån Socialstyrelsens rapport från 2013 där de bedömer att 118 000 skolbarn behöver glasögon, dels utifrån TNS Sifos undersökning från mars 2012 på uppdrag av Majblomman som visar att 6,1 procent av alla skolbarn med synfel helt avstår från glasögon i ett år eller mer på grund av familjens ekonomi. Tillämpat på Socialstyrelsens beräkning innebär det att drygt 7 000 skolbarn helt måste avstå glasögon. I TNS Sifos undersökning tillfrågades 500 hushåll med barn 6-16 år, där minst ett barn behövde glasögon.

För mer information kontakta:

Anders Zanton, Sverigechef, Smarteyes, anders.zanton@smarteyes.se, mobil: 0738-499 600

Smarteyes startade i april 2007 och är ett svenskt privatägt optikföretag. Huvudägare är Rune Andersson med familj via bolaget Mellby Gård AB, övriga ägare är vd och styrelse. Smarteyes affärsidé är genom effektiva inköp och god design erbjuda ett brett sortiment modeglasögon till attraktiva priser. Smarteyes finns i de flesta större svenska städer från Trelleborg i söder till Boden i norr och har en snabb expanderingstakt. Sedan 2010 finns Smarteyes även i Tyskland och sedan 2013 även i Danmark. 



Om Smarteyes

Smarteyes är en av Sveriges snabbast växande optikerkedjor – sedan starten 2007 har vi vuxit från 0 till 64 butiker (November 2017), från Malmö i söder till Boden i norr. Vi har även öppnat upp flera butiker i Tyskland och Danmark och vår expansion fortsätter. Ständig förnyelse är typiskt Smarteyes, och det ska alltid vara kul och inspirerande att handla hos oss. Smarteyes är en idé om att alltid vara den bästa optikern för våra kunder, och att uppnå detta genom att alltid vara nytänkande, alltid ligga steget före konkurrenterna och att alltid tillverka och distribuera på det smartaste sättet.