2012-11-27 12:07Pressmeddelande

Ny butik: Smarteyes skänker glasögon till socialt utsatta i Lidköping

null

I samband med att Smarteyes idag öppnar butik i Lidköping kommer man att, tillsammans med Frälsningsarmén som driver verksamhet för socialt utsatta i Lidköping, skänka synundersökningar och glasögon till socialt utsatta. Smarteyes åtar sig att skänka glasögon efter behov, upp till ett värde av 400 000 kronor.

På Frälsningsarmén i Lidköping arbetar man för att hjälpa och stötta socialt utsatta. De senaste åren har antalet som söker hjälp ökat och för flera av kyrkorna i området har antalet hjälpsökande fördubblats. Till Frälsningsarmén kommer inte bara missbrukare och utslagna, utan även ensamstående föräldrar och invandrare som hamnat i en svår ekonomisk sits.

– Vi märker av ökningen på flera sätt, bland annat har det blivit vanligare att våra besökare är personer som hamnat mellan stolarna i samhället och har blivit utförsäkrade trots att de inte kan jobba. De behöver mat, kläder och någon som lyssnar, säger Inge Wahlström, kårledare för Frälsningsarmén i Lidköping.

Synhälsan är ett mycket eftersatt område bland socialt utsatta eftersom det helt enkelt inte finns resurser att prioritera den.

– Vi vet sedan tidigare att det finns personer som har dåliga och trasiga glasögon, de har helt enkelt inte har råd att köpa nya. Det har bland annat varit barn som behöver glasögon för att klara sin skolgång. Att vi nu kan erbjuda helt gratis glasögon är väldigt glädjande, säger Inge Wahlström.

I samband med att Smarteyes idag öppnar sin butik på Norra Torngatan 16 i Lidköping vill man ta sitt samhällsansvar.

– Vi har gjort liknande insatser i andra städer och hjälpt hemlösa och socialt utsatta med synundersökningar och glasögon, något som vi är väldigt stolta över. För oss är det självklart att gå in och hjälpa människor som inte har möjlighet att sköta sin synhälsa. Vi menar att det är allas rätt att kunna se bra, och vi kommer fortsätta arbeta med liknande projekt tills politikerna tar sitt ansvar och gör något åt problemet, säger Fredrik Wistrand, koncernchef för Smarteyes.

Aktiviteten i Lidköping är en del i ett större arbete. Den 26 september delade H.M. Drottning Silvia ut priset för Årets Blommande företag till Smarteyes. Priset tilldelades Smarteyes för företagets samarbete med Majblomman och projektet Ögonstenen där alla barn 0-8 år med synfel kan hämta ut gratis glasögon i någon av Smarteyes butiker.

För ytterligare information kontakta:
Fredrik Wistrand, koncernchef, Smarteyes, tfn 0707-23 27 27
Inge Wahlström, kårledare, Frälsningsarmén Lidköping, tfn 0739-20 93 32

Bilder för fri publicering: Olof Mattson, tfn 031-701 33 81

Smarteyes startade i april 2007 och är ett svenskt privatägt optikföretag. Huvudägare är Rune Andersson med familj via bolaget Mellby Gård AB, övriga ägare är vd och styrelse. Smarteyes affärsidé är att sälja kvalitetsglasögon med hög modegrad till fast lågt pris, utan tillägg. Smarteyes finns i de flesta större svenska städer från Malmö i söder till Luleå i norr och har en snabb expanderingstakt. Sedan 2010 finns Smarteyes även i Tyskland. Med nio butiker i dagsläget räknar man med samma expansionstakt som i Sverige.Om Smarteyes

Smarteyes är en av Sveriges snabbast växande optikerkedjor – sedan starten 2007 har vi vuxit från 0 till 64 butiker (November 2017), från Malmö i söder till Boden i norr. Vi har även öppnat upp flera butiker i Tyskland och Danmark och vår expansion fortsätter. Ständig förnyelse är typiskt Smarteyes, och det ska alltid vara kul och inspirerande att handla hos oss. Smarteyes är en idé om att alltid vara den bästa optikern för våra kunder, och att uppnå detta genom att alltid vara nytänkande, alltid ligga steget före konkurrenterna och att alltid tillverka och distribuera på det smartaste sättet.