2012-10-04 11:43Pressmeddelande

Ny butik: Smarteyes skänker glasögon till socialt utsatta i Falkenberg för upp till 400 000 kronor

null

I samband med att Smarteyes idag öppnar en butik i Falkenberg kommer man att, tillsammans med Hela Människan RIA som driver verksamhet för socialt utsatta i Falkenberg, skänka synundersökningar och glasögon till hemlösa och socialt utsatta. Smarteyes åtar sig att skänka glasögon efter behov, upp till ett värde av 400 000 kronor.

 Hela Människan RIA drivs och ägs av Svenska Kyrkan, Pingstkyrkan och Tullbrokyrkan och bedriver ett omfattande arbete för socialt utsatta och hemlösa i Falkenberg. Hit kommer man för att få hjälp med missbruksproblem eller bara umgås och få lite varm mat. I lokalerna finns även ett härbärge med fem rum och ett gemensamt kök.

– Vi har ett 50-tal personer som besöker oss varje dag. Det är allt från tjugoåringar till pensionärer som uppsöker oss för att få hjälp. Många av dessa har knappt råd till mat och bostad vilket gör att de ofta tvingas använda trasiga eller dåliga glasögon, säger Jan Cani, verksamhetschef på Hela Människan RIA Falkenberg.

Synhälsan är ett mycket eftersatt område bland socialt utsatta eftersom det helt enkelt inte finns resurser att prioritera den. I samband med att Smarteyes öppnar sin nya butik i Affärshuset Kronan på Nygatan 42 i Falkenberg vill man ta sitt samhällsansvar.

– Vi har vid tidigare butiksöppningar gjort liknande insatser och hjälpt hemlösa och socialt utsatta med synundersökningar och glasögon, något som vi är väldigt stolta över. För oss är det självklart att gå in och hjälpa människor som inte har möjlighet att sköta sin synhälsa. Vi menar att det är allas rätt att kunna se bra, och vi kommer fortsätta arbeta med liknande projekt tills politikerna tar sitt ansvar och gör något åt problemet, säger Fredrik Wistrand, vd på Smarteyes.

Aktiviteten i Falkenberg är en del i ett större arbete. Den 26 september delade H.M. Drottning Silvia ut priset för Årets Blommande företag till Smarteyes. Priset tilldelades Smarteyes för företagets samarbete med Majblomman och projektet Ögonstenen där alla barn 0-8 år med synfel kan hämta ut gratis glasögon i någon av Smarteyes butiker.

Smarteyes har ett unikt koncept att prissätta glasögon, man säljer moderna kvalitetsglasögon till fastpris utan tillägg, vilket gäller alla glasögon i butiken. Det oberoende prisjämförelseföretaget Prisfakta gjorde i mars 2011 ett test som bekräftar att Smarteyes har lägst priser av alla butikskedjor, till och med lägre än webb-butikerna. Kvalitetsmässigt visar tidigare studier, att trots de låga priserna, håller Smarteyes samma höga kvalitet som konkurrenterna.

För ytterligare information kontakta:
Fredrik Wistrand, vd Smarteyes, tfn 0707-23 27 27
Jan Cani, verksamhetschef, Hela Människan RIA, Falkenberg, tfn 0346-598 57
Bilder för fri publicering: Olof Mattson, tfn 031-701 33 81

Smarteyes startade i april 2007 och är ett svenskt privatägt optikföretag. Huvudägare är Rune Andersson med familj via bolaget Mellby Gård AB, övriga ägare är vd och styrelse. Smarteyes affärsidé är att sälja kvalitetsglasögon med hög modegrad till fast lågt pris, utan tillägg. Smarteyes finns i de flesta större svenska städer från Malmö i söder till Luleå i norr och har en snabb expanderingstakt. Sedan 2010 finns Smarteyes även i Tyskland. Med sju butiker i dagsläget räknar man med samma expansionstakt som i Sverige. Smarteyes hade under 2010/2011 en omsättning på 186 miljoner kronor.Om Smarteyes

Smarteyes är en av Sveriges snabbast växande optikerkedjor – sedan starten 2007 har vi vuxit från 0 till 64 butiker (November 2017), från Malmö i söder till Boden i norr. Vi har även öppnat upp flera butiker i Tyskland och Danmark och vår expansion fortsätter. Ständig förnyelse är typiskt Smarteyes, och det ska alltid vara kul och inspirerande att handla hos oss. Smarteyes är en idé om att alltid vara den bästa optikern för våra kunder, och att uppnå detta genom att alltid vara nytänkande, alltid ligga steget före konkurrenterna och att alltid tillverka och distribuera på det smartaste sättet.