2012-10-04 10:15Pressmeddelande

Ny butik: Smarteyes skänker glasögon till socialt utsatta i Östersund för upp till 400 000 kronor

null

I samband med att Smarteyes idag öppnar en butik i Östersund kommer man att, tillsammans med Värmestugan som bland annat driver verksamhet för socialt utsatta, skänka synundersökningar och glasögon till stadens utsatta. Smarteyes åtar sig att skänka glasögon efter behov, upp till ett värde av 400 000 kronor.

Värmestugan finansieras av Östersunds kommun och drivs av Alagets Allservice och Svenska Kyrkan i Östersund samt med hjälp av Röda Korset och ÖKS. Värmestugan fungerar som något av en hemmamiljö för hemlösa och socialt utsatta där de får fika, möjlighet att duscha, byta kläder, låna dator och telefon och kan sitta en stund och prata med någon av de som arbetar på Värmestugan.
– Vi träffar ett 30-tal personer varje dag som kommer hit för att få hjälp på olika sätt. Ibland är det fler, ibland färre men i genomsnitt har besöksantalet ökat de senaste åren, säger Kicki Ögren, Sekreterare på Alagets Allservice.

 För socialt utsatta är synhälsan ett mycket eftersatt område då man helt enkelt inte har resurserna att prioritera den.
– Vi har många besökare som efterfrågar glasögon. Det vi kan erbjuda är bara några få läsglasögon som vi lånar ut. Genom att Smarteyes ser till att våra gäster får egna glasögon förbättras deras vardag jättemycket, säger Kicki Ögren. 

I samband med att Smarteyes öppnar sin nya butik på Prästgatan 23 i Östersund vill man ta sitt samhällsansvar.
– Vi har vid tidigare butiksöppningar gjort liknande insatser och hjälpt hemlösa och socialt utsatta med synundersökningar och glasögon, något som vi är väldigt stolta över. För oss är det självklart att gå in och hjälpa människor som inte har möjlighet att sköta sin synhälsa. Vi menar att det är allas rätt att kunna se bra, och vi kommer fortsätta arbeta med liknande projekt tills politikerna tar sitt ansvar och gör något åt problemet, säger Fredrik Wistrand, vd på Smarteyes.

Aktiviteten i Östersund är en del i ett större arbete. Den 26 september delade H.M. Drottning Silvia ut priset för Årets Blommande företag till Smarteyes. Priset tilldelades Smarteyes för företagets samarbete med Majblomman och projektet Ögonstenen där alla barn 0-8 år med synfel kan hämta ut gratis glasögon i någon av Smarteyes butiker.

Smarteyes har ett unikt koncept att prissätta glasögon, man säljer moderna kvalitetsglasögon till fastpris utan tillägg, vilket gäller alla glasögon i butiken. Det oberoende prisjämförelseföretaget Prisfakta gjorde i mars 2011 ett test som bekräftar att Smarteyes har lägst priser av alla butikskedjor, till och med lägre än webb-butikerna. Kvalitetsmässigt visar tidigare studier, att trots de låga priserna, håller Smarteyes samma höga kvalitet som konkurrenterna.

För ytterligare information kontakta:
Fredrik Wistrand, vd Smarteyes, tfn 0707-23 27 27
Kicki Ögren, sekreterare, Alagets Allservice, 0706-38 84 61
Bilder för fri publicering: Olof Mattson tfn: 031-701 33 81

Smarteyes startade i april 2007 och är ett svenskt privatägt optikföretag. Huvudägare är Rune Andersson med familj via bolaget Mellby Gård AB, övriga ägare är vd och styrelse. Smarteyes affärsidé är att sälja kvalitetsglasögon med hög modegrad till fast lågt pris, utan tillägg. Smarteyes finns i de flesta större svenska städer från Malmö i söder till Luleå i norr och har en snabb expanderingstakt. Sedan 2010 finns Smarteyes även i Tyskland. Med sju butiker i dagsläget räknar man med samma expansionstakt som i Sverige. Smarteyes hade under 2010/2011 en omsättning på 186 miljoner kronor.Om Smarteyes

Smarteyes är en av Sveriges snabbast växande optikerkedjor – sedan starten 2007 har vi vuxit från 0 till 64 butiker (November 2017), från Malmö i söder till Boden i norr. Vi har även öppnat upp flera butiker i Tyskland och Danmark och vår expansion fortsätter. Ständig förnyelse är typiskt Smarteyes, och det ska alltid vara kul och inspirerande att handla hos oss. Smarteyes är en idé om att alltid vara den bästa optikern för våra kunder, och att uppnå detta genom att alltid vara nytänkande, alltid ligga steget före konkurrenterna och att alltid tillverka och distribuera på det smartaste sättet.