2012-08-24 09:00Pressmeddelande

Ny butik: Smarteyes skänker glasögon till socialt utsatta i Umeå

null

I samband med att Smarteyes idag öppnar en butik i Umeå kommer man att, tillsammans med öppen gemenskap som bland annat driver verksamhet för socialt utsatta, skänka synundersökningar och glasögon till stadens utsatta. Smarteyes åtar sig att skänka glasögon efter behov, upp till ett värde av 400 000 kronor. Synundersökningarna och utprovningarna sker några veckor efter själva öppningsdagen.

Den ideella organisationen Öppen Gemenskap ägs gemensamt av Svenska Kyrkan, EFS, Svenska Missionskyrkan, Frälsningsarmén, Umeå kommun och Hela människan Västerbotten och bedriver ett omfattande arbete för socialt utsatta i Umeå. Bland många andra verksamheter driver man en dagverksamhet klockan 8-24 som är öppen sex dagar i veckan och där målgruppen är hemlösa män och kvinnor.

– Gruppen hemlösa växer och börjar beröra andra och yngre grupper än tidigare, säger Magdalena Sundqvist, verksamhetschef för Öppen Gemenskap.

För socialt utsatta är synhälsa ett mycket eftersatt område då man helt enkelt inte har resurserna att prioritera det.

– Vad gäller synhälsan ser vi bland annat att många inte har möjlighet att ta del av tv eller tidningar som vi har på vår öppna dagverksamhet eftersom de inte har några glasögon, säger Magdalena Sundqvist.

I samband med att Smarteyes öppnar sin nya butik i MVG på Rådhustorget i Umeå vill man ta sitt samhällsansvar.
– Vi har vid tidigare butiksöppningar gjort liknande satsningar och hjälpt hemlösa och socialt utsatta med att få synundersökningar och glasögon, något som vi är mycket stolta över. Bland hemlösa är sällan ett par glasögon första prioritet, därför vill vi hjälpa till med det som vi är duktiga på, säger Fredrik Wistrand, vd på Smarteyes.

För ytterligare information kontakta:
Fredrik Wistrand, vd Smarteyes, tfn 0707-23 27 27

Magdalena Sundqvist, verksamhetschef på Öppen Gemenskap i Umeå, 0703-28 27 26
Anders Näverlind, butikschef Smarteyes Umeå, 0703-17 99 99
Bilder för fri publicering: Olof Mattson, 031-701 33 30

Smarteyes startade i april 2007 och är ett svenskt privatägt optikföretag. Huvudägare är Rune Andersson med familj via bolaget Mellby Gård AB, övriga ägare är vd och styrelse. Smarteyes affärsidé är att sälja kvalitetsglasögon med hög modegrad till fast lågt pris, utan tillägg. Smarteyes finns i de flesta större svenska städer från Malmö i söder till Luleå i norr och har en snabb expanderingstakt. Sedan 2010 finns Smarteyes även i Tyskland. Med sju butiker i dagsläget räknar man med samma expansionstakt som i Sverige. Smarteyes hade under 2010/2011 en omsättning på 186 miljoner kronor.


Om Smarteyes

Smarteyes är en av Sveriges snabbast växande optikerkedjor – sedan starten 2007 har vi vuxit från 0 till 64 butiker (November 2017), från Malmö i söder till Boden i norr. Vi har även öppnat upp flera butiker i Tyskland och Danmark och vår expansion fortsätter. Ständig förnyelse är typiskt Smarteyes, och det ska alltid vara kul och inspirerande att handla hos oss. Smarteyes är en idé om att alltid vara den bästa optikern för våra kunder, och att uppnå detta genom att alltid vara nytänkande, alltid ligga steget före konkurrenterna och att alltid tillverka och distribuera på det smartaste sättet.