2022-07-08 09:45Pressmeddelande

Smarteyes firar 15 år och 100 butiker med nya ägare i ryggen

Smarteyes Sverige

Svenska Smarteyes öppnade sin första butik i Borås för 15 år sedan och har under denna period tagit en stark position på marknaden. Jubileet sammanfaller med öppnandet av butik nr 100, som slog upp portarna i danska Kolding nyligen. När optikkedjan nu fortsätter sin expansion gör man det med nya ägare i ryggen.

Smarteyes grundades 2007 och har idag totalt 100 butiker, varav 71 butiker i Sverige, 18 i Danmark och 11 i Tyskland. Med en omsättning på 723,6 miljoner kronor (2021) och 571 medarbetare är Smarteyes den fjärde största kedjan i Sverige och den femte största i Skandinavien. Bolaget har under sin relativt korta verksamhetsperiod tagit en stark position på marknaden tack vare en konsekvent strategi med fokus på prisvärda, egendesignade glasögon. Den fortsatta expansionen görs nu med nya ägare i ryggen.

I december tillkännagav Synoptik förvärvet av Smarteyes. Nu har Konkurrensverket givit grönt ljus åt affären, vilket innebär att bolagen tillsammans får ett heltäckande erbjudande med två kompletterande varumärken och en stark bas för fortsatt expansion.

Smarteyes har haft en fantastisk framgångsresa de senaste femton åren. Tack vare de synergier vi kan uppnå med Synoptik och GrandVision, en del av EssilorLuxottica Group, kan den fortsätta med förnyade krafter, säger Thomas Kusoffsky, VD på Smarteyes.

Smarteyes butiker kommer att fortsätta att verka under Smarteyes varumärke och det finns en tydlig plan för fortsatt expansion. Förvärvet genomförs via moderbolaget Synoptik A/S, i sin tur ägda av Synoptikfonden och GrandVision. Smarteyes blir därmed också indirekt en del av EssilorLuxottica, en världsledande aktör inom optik med över 18 000 butiker globalt.

Vi förvärvar Smarteyes för att de har ett attraktivt och starkt koncept, ett bra butiksnätverk och duktiga medarbetare. Smarteyes låg-till-mellanprisprofil kompletterar Synoptiks positionering väl och gör att vi nu har två starka och differentierade erbjudanden, säger Roland Olsson, VD på Synoptik.

De finansiella villkoren i detta förvärv är inte offentliga. Säljaren av Smarteyes är Mellby Gård AB.

För mer information, vänligen kontakta:

Roland Olsson,
VD Synoptik
tfn: +46 (0)8-628 19 02
rol@synoptik.se

Thomas Kusoffsky
VD Smarteyes
tfn: +46 070-984 67 16
thomas.Kusoffsky@smarteyes.se

Anders Ekhammar
Pressansvarig Synoptik
tfn +46 (0)70-746 25 79
anders.ekhammar@perspective.se


Om Smarteyes

Smarteyes grundades 2007 och har ett 100-tal butiker i Sverige, Tyskland och Danmark. Smarteyes mission är att designa prisvärda glasögon till alla och visionen är att vara den mest rekommenderade optikern. Sedan juli 2022 ägs Smarteyes av Synoptik A/S. För mer information, besök Smarteyes.se.