2012-02-21 14:12Pressmeddelande

Smarteyes skänker glasögon till alla barn mellan 0 och 8 år med synfel

null

Från och med den 5 mars kommer alla barn som har synfel och som är mellan 0 och 8 år att gratis få ett par glasögon från optikkedjan Smarteyes. Det var Majblommans rapport om att landstingen inte tar sitt ansvar som nu gör att Smarteyes agerar fullt ut.
– Det är fruktansvärt. Tandvård betalar landstingen men glasögon får många familjer själva stå för. Kan inte barnen se ordentligt kan de varken leka eller lära sig att läsa och skriva. Därför vill vi på Smarteyes hjälpa dessa familjer med det som vi är bra på, glasögon, säger Fredrik Wistrand, vd på Smarteyes. 

Majblommans undersökning, vars resultat presenterades i slutat av 2011, visar att många barn med synfel inte får glasögon från landstinget. I Stockholm får familjerna ingen hjälp alls och i övrigt varierar bidragssumman kraftigt mellan olika landsting.
– När jag hör detta blir jag förvånad. Vi har fri tandvård för barn och ungdomar och hör våra barn dåligt får de hörapparat från landstinget. Självklart bör synfel i unga åldrar hanteras på precis samma sätt. Det är förhållandevis få barn som behöver glasögon och därför är det en relativt liten investering för landstingen att fullt subventionera glasögon. Men eftersom de inte gör det, tar vi problemet i egna händer och bjuder alla barn som har synfel och som är mellan 0 och 8 år på glasögon, säger Fredrik Wistrand. 

Förutsättningar för att få ett par glasögon från Smarteyes:

  • Barnet ska vara mellan 0 och 8 år.
  • Ha ett recept från landstingets ögonläkare som beskriver synfelet och bekräftar att barnet behöver glasögon.
  • Smarteyes delar ut max ett par glasögon per år och barn.
  • Barnen väljer fritt från de bågar som Smarteyes har i butiken.

Enligt SCB finns det 800 000 barn mellan 0 och 8 år och alla med synfel är välkomna till Smarteyes för att få ett par glasögon.

Majblommans rapport om glasögon till barn finns att läsa på www.majblomman.se.

För ytterligare information kontakta:
Fredrik Wistrand, vd Smarteyes, tfn 0707-232727 fredrik.wistrand@smarteyes.se
Bilder för fri publicering, Anders Ekhammar, tfn 0707-462579, e-post anders.ekhammar@perspective.se

www.smarteyes.se

Smarteyes startade i april 2007 och är ett svenskt privatägt optikföretag. Huvudägare är Rune Andersson med familj via bolaget Mellby Gård AB, övriga ägare är vd och styrelse. Smarteyes affärsidé är att sälja kvalitetsglasögon med hög modegrad till fast lågt pris, utan tillägg. Smarteyes finns i de flesta större svenska städer från Malmö i söder till Luleå i norr och har en snabb expanderingstakt. Sedan 2010 finns Smarteyes även i Tyskland. Med sju butiker i dagsläget räknar man med samma expansionstakt som i Sverige. Smarteyes hade under 2010/2011 en omsättning på 186 miljoner kronor.


Om Smarteyes

Smarteyes är en av Sveriges snabbast växande optikerkedjor – sedan starten 2007 har vi vuxit från 0 till 64 butiker (November 2017), från Malmö i söder till Boden i norr. Vi har även öppnat upp flera butiker i Tyskland och Danmark och vår expansion fortsätter. Ständig förnyelse är typiskt Smarteyes, och det ska alltid vara kul och inspirerande att handla hos oss. Smarteyes är en idé om att alltid vara den bästa optikern för våra kunder, och att uppnå detta genom att alltid vara nytänkande, alltid ligga steget före konkurrenterna och att alltid tillverka och distribuera på det smartaste sättet.