2013-10-29 16:09Pressmeddelande

Smarteyes vann optikstriden – satsar på att bli störst

null

Optikerkedjan Smarteyes har vunnit varumärkesstriden mot Synoptik. En dom i Oslo Tingsrätt slår fast att Smarteyes har rätt till varumärket i Norge.
– Det känns fantastiskt att rättvisa nu äntligen har skipats efter flera års processande, säger Fredrik Wistrand, koncernchef på Smarteyes.

Synoptik registrerade varumärket Smart Eyes i Norge under 2008. Smarteyes ägde redan då varumärket och var etablerade i Sverige. Trots att Synoptik inte använde sig av varumärket, vägrade de att släppa registreringen och omöjliggjorde för Smarteyes att etablera sig i Norge och Danmark.
– Vår uppfattning är att de försökte hindra oss från att expandera i övriga nordiska länder. Det förvånar mig att en så stor aktör som Synoptik försöker försvåra för oss genom att agera på en så låg nivå, säger Fredrik Wistrand.

För drygt ett år sedan tog Smarteyes ärendet till tingsrätten eftersom man ville ha tillbaka rätten till sitt varumärke. Nu har alltså Smarteyes fått rätt. Tingsrätten skriver i domen att Synoptiks registrering av varumärket ska upphävas och att deras agerande strider mot god affärssed.
– Nu kan vi äntligen fokusera på att etablera oss i Norge, säger Fredrik Wistrand.

En liknande rättsprocess mot Synoptik pågår i Danmark, där Smarteyes ska öppna 45 nya butiker.
– Vi tittar framåt nu och fortsätter vår expansion där målet är att bli en av de största aktörerna i Norden, säger Fredrik Wistrand.

Smarteyes startade i april 2007 och är ett svenskt privatägt optikföretag. Huvudägare är Rune Andersson med familj via bolaget Mellby Gård AB, övriga ägare är vd och styrelse. Smarteyes affärsidé är att sälja kvalitetsglasögon med hög modegrad till fast lågt pris, utan tillägg. Smarteyes finns i de flesta större svenska städer från Trelleborg i söder till Boden i norr och har en snabb expanderingstakt. Sedan 2010 finns Smarteyes även i Tyskland. Med elva butiker i dagsläget räknar man med samma expansionstakt som i Sverige.Om Smarteyes

Smarteyes är en av Sveriges snabbast växande optikerkedjor – sedan starten 2007 har vi vuxit från 0 till 64 butiker (November 2017), från Malmö i söder till Boden i norr. Vi har även öppnat upp flera butiker i Tyskland och Danmark och vår expansion fortsätter. Ständig förnyelse är typiskt Smarteyes, och det ska alltid vara kul och inspirerande att handla hos oss. Smarteyes är en idé om att alltid vara den bästa optikern för våra kunder, och att uppnå detta genom att alltid vara nytänkande, alltid ligga steget före konkurrenterna och att alltid tillverka och distribuera på det smartaste sättet.